Er zit muziek in Rotterdam

Muziek in Rotterdam (Rats on rafts / Face Tomorrow)

Het culturele seizoen begint weer en ook de Rotterdamse muzikanten lijken dat ter harte te nemen. De komende periode zijn er meerdere releaseparty’s en andere speciale optredens van lokale bands. Grazen geeft alvast een chronologisch overzicht!

15 september speelt Re:Freshed Orchestra bij Grounds
Re:Freshed Orchestra is ontstaan in Grounds en is een initiatief van programmeur Sigmar Vriesde in samenwerking met artistiek leider Alex van Popta en bandleider Furlan Felter. Het orkest bestaat uit een vaste ritmesectie (bas, gitaar, toetsen en drums) uit bekende Rotterdamse bands zoals die van Gery Mendes, Ziggy en Ntjam Rosie. Deze worden aangevuld met traditioneel klassiek geschoolde muzikanten (strijkers, blazers en percussie) van het Rotterdamse conservatorium. De naam Re:Freshed staat voor een herinterpetatie van de muziek van de held in de muziekgeschiedenis waar een eerbetoon aan wordt gebracht. Zo bracht de band al eens een eerbetoon aan rapper Jay-Z. Een repetitiefilmpje op You Tube van de Jay-Z tribute avond in oktober 2011 in Groundstrok de aandacht van Kees Heus van het platenlabel Kindred Spirits en hij bood aan om een album uit te brengen met hun interpretaties van Jay-Z. Tijdens 24 uur Cultuur beleeft het album de Rotterdamse premiere bij Grounds alhoewel het album al op de Luisterpaal te horen is!

Muziek in Rotterdam - Re:Freshed

21 september speelt Rats on Rafts in de Rotterdamse Schouwburg
Rats on Rafts is geïnspireerd door Britse wave en post-punk bands en beschikt over een sound die terug grijpt op ruwweg de periode ’79 – ’89, maar dan wel met de eigen Rotterdamse attitude. De band treedt op tijdens het muziekprogramma van De Keuze van de Schouwburg zal de nieuwe single Emma-Sofia presenteren tijdens hun concert.
Ook de Rotterdamse dj Blue Flamingo en het Rotterdamse Convoi Exceptionel 28 september doen De Keuze van de Schouwburg aan op 24 en 28 septmber!

22 september speelt Stöma in Grounds
Het Rotterdamse drietal Stöma maakt freaky funky, dansbare en meeslepende luistermuziek. Hun optredens balanceren op het randje van performance art en chaos en ze halen hun muzikale invloeden uit elk denkbare hoek.
Stöma stond eerder al op diverse Nederlandse podia waaronder Paradiso, Bibelot, Worm, Metropolis Festival en als voorprogramma van Tricky. Ook in het buitenland hebben ze hun sporen inmiddels verdiend door optredens in onder meer Istanbul, Moskou, St. Petersburg en Kiev.
Stöma bestaat uit Wouter van Wijk (drums), eNi-LeSs (turntablism) en Bruno Ferro Xavier da Silva (basgitaar, vocals, electronics).

Muziek in Rotterdam - Stöma (c Daniël Baggerman)

Hun concert in Grounds was eigenlijk gepland als een normaal optreden waarbij veel nieuw materiaal voor het derde plaat zou worden gepresenteerd. Maar het drietal werkt snel want hun derde album is al klaar en vandaar wordt het optreden gepromoveerd tot releaseparty voor het album getiteld: Up Closer. De eerste echte popplaat van Stöma.
Althans, een popplaat volgens de Stöma doctrine: drijvend op strakke ritmesecties, kameleonistische basgitaren en dope elektronische beats en loops.

23 september speelt Sara Bonne in De Unie
Sara Bonne is het project van de in Rotterdam woonachtige singer-songwriter Saskia Groenenberg. Haar songs zijn haar levensverhalen en vertellen over de hoogte en dieptepunten van het leven en de liefde. Bij elk verhaal hoort een eigen sound en identiteit, daarom laat zij zich niet in één hokje plaatsen. De muziek die Sara maakt is eigenzinnig en divers. Met een karakteristieke stemgeluid en rijkdom aan ideeën brengt ze een sfeervolle smeltkroes van singer-songwriter, pop, alternative en blues met een flinke dosis ziel. Haar debuutalbum Testimony wordt in De Unie (www.deunie.nu) gepresenteerd onder auspicien van Rotown.

30 september speelt Mischu Laikah bij Het Lokaal

Muziek in Rotterdam - Mischu Laikah

5 oktober speelt The Yes Please in de Waalse Kerk

The Yes Please zoekt verdieping in het geven van concerten op buitengewone locaties. Eerder dit jaar speelden ze op Oerol, in Museumwoning Sonneveld, samen met Spinvis en Tim Knol in een verzorgingstehuis en traden op in de bouwputten van Rotterdam Centraal Station.
Nu is de Waalse Kerk aan de beurt. Deze monumentale kerk (vlakbij de Witte de Withstraat) heeft een bijzondere rol in de filosofiegeschiedenis van Rotterdam. The Yes Please presenteert daar vrijdagavond 5 oktober tijdens een gratis concert hun nieuwe EP Observatory. Ze doen dat samen met vurige gastmusici en huis-tuin-en-keuken filosoof Hajo Doorn.

5 oktober speelt 3 dead Mexicans on a skateboard in Rotown
De Rotterdamse band 3 Dead Mexicans on a Skateboard is een rock & roll kwartet bestaande  uit Mevrouw Joos, De Keyzert, Franklin Delano en Ronnie Roteb. De band is op 1 oktober 2011 opgericht en viert dus een verjaardagsfeestje want ook Ronnie Roteb is jarig op 5 oktober! De Rotterdamse bands The Peptones en Beyond Lickin‘ en dj Lucky Rotterdam zijn uitgenodigd om het feest mee te vieren.

Muziek in Rotterdam - 3 dead Mexicans on a Skate Board

11 oktober speelt Polar Twins in De Unie
De muzikale oudgedienden Mark Ritsema en Dirk Polak vormen Polar Twins. Rotterdammer Mark Ritsema is in het Rotterdamse gekend als muziekjournalist maar heeft ook een berucht verleden als voorman van bijvoorbeeld Spasmodique. Samen met Dirk Polak heeft hij als Polar Twins authentieke liedjes gecomponeerd en brengt hij nu het album Wee Small Hours at Swansneck uit. De begeleidende band bestaat uit de vermaarde Rotterdamse artiesten Vera Jessen Juhrend, Peter Jessen, Daisy Cools en Joeri Rook. Het album wordt gepresenteerd in De Unie.

10 november speelt Mark Lotterman in De Unie
De donkergevooisde Rotterdammer Mark Lotterman gaat al lang mee in verschillende gedaantes. Sinds vorig jaar heeft hij een nieuwe band en met die band presenteert hij het nieuwe album getiteld Funny bij Rotown.

25 november speelt Face Tomorrow in De Unie en Rotown
Na 15 jaar, vier albums en meer dan 600 optredens houdt Face Tomorrow er eind 2012 mee op. De vijf Rotterdammers gaan uit elkaar om zich op nieuwe uitdagingen te richten. Op zondag 25 november spelen ze hun allerlaatste shows in Rotterdam. De band speelt eerst ’s middags een akoestische set in De Unie en sluit vervolgens diezelfde avond af met een electrische set in Rotown.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra