‘Trommelen in de nacht’ van Ro Theater en Gergiev Festival

Trommelen in de nacht van het Ro Theater / Gergiev festival

In september 2012 is het 90 jaar geleden dat voor het eerst een stuk van Bertolt Brecht, vooral bekend van zijn Dreigroschenoper, werd opgevoerd: Trommelen in de Nacht. Het stuk betekent de doorbraak van Brecht als toneelschrijver. Het Ro Theater en het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival grijpen dit moment aan om Trommelen in de Nacht weer op te voeren!

Trommelen in de Nacht is het verhaal van Anna en Andreas. Het is een verhaal over opportunisten en idealisten en hun slachtoffers. Trommelen in de Nacht is ontroerend, vrijgevochten en confronterend. Anna wacht al jaren op haar verloofde, de soldaat Andreas Kragler die ergens ver weg een oorlog uitvecht. Anna dacht niet dat Andreas ooit nog terug zou keren en is door gegaan met haar leven en geeft het jawoord aan Murk, een kleinburgerlijke oorlogsprofiteur. Tijdens hun verlovingsfeest duikt plots Andreas op, met de gruwelen van de oorlog nog vers in zijn geheugen. Andreas, de verloren schoonzoon, blijkt echter niet meer welkom…

Dit kan dan een verhaal zijn uit het einde van de Eerste Wereldoorlog maar ook in 2012 spelen deze idealen, eigenbelang en liefdesverhalen een grote rol in het leven. Er zijn altijd opportunisten en idealisten en er zullen altijd slachtoffers zijn. Natuurlijk weet de jeugd van tegenwoordig en hun ouders niets van de oorlog af en welke gruwelen dit met zich mee heeft gebracht maar de problemen blijven hetzelfde. Vroeger moest je maar zien wat er gebeurde met je leven na de oorlog en of je ooit nog je grote liefde zou terug zien, tegenwoordig doen wij dit gewoon via een whatsapp bericht, facebook, twitter, een belletje, een smsje en ga zo maar door. Wij zijn niet meer zo poëtisch aangelegd dus gelukkig kunnen wij dit overlaten aan de mensen die dit nog wel kunnen en die een portret kunnen creëren van mensen die gevangen zitten in de burgerlijke moraal, doof en blind voor de wereld om hun heen. De wereld die uiteindelijk altijd nabij komt en waarin iedereen zijn eigen weg moet vinden.

Bertolt Brecht

Trommelen in de Nacht wordt live op het toneel kracht bijgezet door een groep geruchtmakende drummers aangevoerd door de Vlaamse percussionist Eric Thielemans.

Trommelen in de Nacht gaat in première tijdens het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival op vrijdag 14 september. Als je erg nieuwsgierig bent geworden en niet kunt wachten tot de première dan is er ook de mogelijkheid om naar de try-out voorstelling te gaan. Ga voor meer informatie naar:
www.rotheater.nl of www.gergievfestival.nl

vrijdag 12 t/m 16 september en 3 t/m 5 oktober 2012 in de Rotterdamse Schouwburg (daarbuiten op tournee in het land)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Vivian Gade